Alkoholihaitat veronmaksajille yli miljardin vuodessa

07/12/2025

Kauppakorkean ensimmäisen illan kemut koittavat. Kaikki sekoilevat nousuhumalassa. Vappu on opiskelijan parasta aikaa – jos tykkää haahuilla aikuisten potkuhousuissa. Kesätyöpaikka tarjoaa matkan Ruotsiin. Rantaudumme ravintolaan. Kaikki tilaavat viiniä.

Alkoholi on pesiytynyt osaksi korkeakouluja ja työyhteisöjä. Vallalla on ajatus, että alkoholismi vaivaisi vain heitä, jotka eivät kuulu edellä mainittuihin, eli eivät opiskele tai ole töissä.

Hallitsematonta alkoholinkäyttöä edeltää hallittu alkoholinkäyttö. Yleensä hallitsematonta käytöstä edeltää – alkoholinkäyttö.

Raittiusaate rinnastetaan usein absolutismiin. Ero on kuitenkin siinä, että raittiusaate vastustaa alkoholin yhteiskunnallista asemaa, puuttumatta yksityishenkilön juomatottumuksiin.

Alkoholikulttuuri hyödyttää harvaa. Vientituotteeksi siitä ei meille ole, mutta tuontijuomaa oli toissa vuonna Tallinnasta 27,3 miljoonaa litraa.


Alkoholikulttuuri murrettava

Alkoholihaittojen suorat kustannukset veronmaksajille ovat noin miljardi euroa vuodessa, kertoi A-klinikka vuonna 2022.

Lisäksi tulee esimerkiksi alkoholin aiheuttamien syöpien hoitokulut, humalassa onnettomuuteen joutuneiden työkyvyttömyys, juopuneena tehtyjen rikosten kuormitus oikeuslaitokselle, ja työnantajien kulut työkyvyttömyyttä paikkaavasta rekrytoinnista. THL:n mukaan puhutaan lähes toisesta miljardista.

Jotain on pielessä, jos nykyajan opiskelijatapahtumissa täytyy ottaa huomioon alkoholista piittaamattomat opiskelijat. Samoin, jos raittiit ja maltilliset jättävät työpaikkojen virkistysillat ja pikkujoulut väliin mukavuussyistä.

Hyötyjiä ovat ehkä vähittäiskauppa, kovalla katteella kaljaa kaatavat anniskeluravintolat ja Viron talous.

Tapahtumat ja illanvietot tulisi suunnitella päihteettömästi, ja päinvastoin ottaa jatkossa huomioon myös alkoholia käyttävät opiskelijat ja työntekijät. Sallittakoon juominen heille, mutta alkoholinormatiivinen ilmapiiri täytyy murtaa.

Vallalla olevan kulttuurin ainoita hyötyjiä ovat ehkä vähittäiskauppa, kovalla katteella kaljaa kaatavat anniskeluravintolat ja Viron talous.

Lakimuutos äänestettiin keväällä läpi eduskunnassa. Ajan hengen mukaisesti, hallitus esittää nyt myös alkoholin etämyynnin sallimista.

Fuksitapahtumia suunnitellaan, ensimmäisiä pikkujouluvarauksia tehdään. Huolen kantaa lähimmäiset, taakan saa terveydenhuolto. Veronmaksajat tarjoavat.

Alkopolitiikko,

Ossi Lehtihuhta

(Ilkka-Pohjalainen, 22.7.2024)